«

»

kwi 01

Wydrukuj to Wpis

Co to jest glutaminian sodu? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Gdzie występuję? Czy trzeba się bać glutaminianu sodu?

Jak pokazują wyniki licznych badań, produkcja glutaminianu sodu w ciągu ostatniego roku wyniosła ok. 400 000 ton tej substancji. Jego nadmiar w codziennej diecie może mieć duży wpływ na zwiększenie ryzyka wystąpienia otyłości.
Glutaminian sodu jest substancją należąca do rodziny „wzmacniaczy smaku”. Dodawany jest do przypraw, Vegety, maggi, kostek rosołowych, konserw mięsnych, wędlin, zup w proszku, zupek chińskich i wielu jeszcze innych produktów spożywczych, które spożywamy codziennie czasem w naprawdę ogromnych ilościach. Jest dodatkiem smakowym bardzo popularnym w kuchni chińskiej.

Coraz więcej doświadczeń i badań wskazuje na to, że ten najsłynniejszy ulepszacz smaku może mieć wpływ na proces niekontrolowanego tycia. Z badań przeprowadzonych w  Chinach wynika, że osoby stosujące glutaminian, spożywające dużo gotowych, błyskawicznych dań są o wiele bardziej narażeni na nadwagę i otyłość niż ci, którzy spożywają go w niewielkich ilościach. Przebadano wówczas 760 mieszkańców chińskiej wioski, pod względem ilości dodawanego glutaminianu sodu i okazało się, że im więcej glutaminianu dodawano do potraw, tym występowały większe problemy z nadwagą.
Inne badania, prowadzone na zwierzętach, wykazały, że nadmiar glutaminianu sodu może powodować uszkodzenie siatkówki oka, co grozi utratą wzroku. Obecnie prowadzone są kolejne, które maja udowodnić, że nadmiar glutaminianu w diecie może powodować także: migrenę, osłabienie czy alergie.

W takiej sytuacji nasuwa się  pytanie co robić? Czy całkowicie wyeliminować glutaminian z naszej codziennej diety?  W dzisiejszych czasach  zmniejszenie spożycia gotowych, wysokoprzetworzonych produktów, jak zupy czy sosy instant, konserw itp jest trudne ale możliwe i to nawet bardzo do zrealizowania. Pamiętajmy także o zdrowym rozsądku w stosunku do reklam, które zapewniają, że zupa xxx JEST BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU. Prawda jest taka, ze zamiast glutaminianu, o którego złym wpływie  coraz głośniej się mówi, dodawane są inne wzmacniacze, pod inna nazwą, mające te same właściwości co glutaminian  lub dodawana jest zwiększona ilość soli, która również jest niekorzystna dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Gotowe dania z proszku w Polsce cieszą się dużym powodzeniem , ze względu na wygodę przygotowania, całkiem niezły smak i niską cenę. Jednak, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zmienić dotychczasowe zwyczaje żywieniowe na lepsze, nie opierajmy całego swojego menu na gotowych daniach.

Permalink do tego artykułu: http://zywienie-czlowieka.pl/243/co-to-jest-glutaminian-sodu-jaki-ma-wplyw-na-nasze-zdrowie-gdzie-wystepuje-czy-trzeba-sie-bac-glutaminianu-sodu/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *